Занзібар — це дивовижний острів, що належить Танзанії і омивається з усіх сторін теплим Індійським океаном, з однойменною столицею. Це ті самі безкраї пляжі з білосніжним піском і неймовірною бірюзовою водою, які можна побачити на рекламних плакатах, це чарівна природа і захопливий місцевий колорит.
– У перекладі з перської Zenj означає чорний, а Bar – берег. А слово Занзібар перекладається як «земля чорних людей».
– Для громадян України потрібна віза . Її можна оформити в аеропорту після прибуття, термін перебування — до 90 днів. Вартість туристичної візи — $50.
– Валюта Танзанії і Занзібару зокрема — це танзанійський шилінг, але разом із тим ви всюди можете розраховуватися доларами, їх приймають у кафе, сувенірних крамницях, готелях тощо, і навіть ціни часто вказані саме в доларах.
– Завдяки близькому розташуванню до екватора, на Занзібарі протягом всього року зберігається теплий клімат, який в поєднанні з сильним морським бризом робить це місце ідеальним для відпочинку.Відпочивати на Занзібарі найкраще взимку і з червня по жовтень, в інший же час тут сезони дощів (жовтень-листопад, березень-травень) і досить прохолодна погода. Протягом року температура повітря на острові тримається в межах +28-35°C, температура води в океані +27-29°C.
– Розмовляють тут переважно англійською та суахілі. Особливо місцеві радіють, якщо мандрівники хоч кілька слів скажуть їм на суахілі, наприклад, «сана» — спасибі, або «джамбо» — привіт, майте на увазі;)
– Не лінуйтеся торгуватися, зробити це можна практично скрізь, крім супермаркетів. Ринки, сувенірні крамнички — не соромтеся знизити ціну, зазвичай її можна «збити» мінімум удвічі.
– Одне з найцікавіших місць на Занзібарі — Прізон Айленд. Так-так, в’язниця суворого режиму. Принаймні, була раніше. А сьогодні це красивий острів, де мешкають гігантські черепахи, на яких можна не тільки дивитися, але і погладити не забороняється. З тюремних будівель, що збереглися на острові, зробили «тюремний готель» і «тюремний ресторан», а місцеві гіди вам розкажуть про темне минуле острова.
– Кухня Занзібару дивним чином поєднує відразу кілька кулінарних традицій: африканську, арабську й перську. Основні страви — це м’ясо та риба з гарніром з рису, бобових або картоплі, а також різних пряних соусів і фруктів. Це і смажені у фритюрі морепродукти, і запечена яловичина з фруктами, і курча з тушкованими бананами, і м’ясо страуса з різними соусами. Найтрадиційніший гарнір — це несолодкі банани, які смажать, запікають, тушкують і подають майже до всіх страв.
– У 1974 році саме Занзібар став першою африканською територією, де можна було побачити кольорові телевізори. Що стосується телевізійних послуг в материковій частині Танзанії, то вони почали надаватися лише в 1994 році.